Nieuws

05 februari 2024

IEP, CITO, huiswerk, presentatie: wat als je bang bent om het fout te doen?

Vanaf dat we geboren worden begint het proces van leren: leren kruipen, lopen, praten, zindelijk worden, fietsen, zwemmen en ga zo maar door. Jezelf ontwikkelen gaat vanaf het begin letterlijk en later figuurlijk door vallen en opstaan. Ook al lijkt dit een heel logisch en natuurlijk proces, er zijn veel kinderen die hier erg veel moeite mee hebben. 

Ze willen dingen meteen goed doen of kunnen en geen fouten maken. Ze ontwikkelen de angst om fouten te maken of voor een negatieve beoordeling door anderen. Zijn ze het huiswerk een keer vergeten te maken en vraagt de meester waarom het niet is gemaakt? Dan kan er paniek ontstaan met een huilbui tot gevolg. Ze leggen de lat bij toetsen heel hoog en ervaren enorme druk voor of tijdens een toets of zijn niet tevreden als het resultaat geen 10 is. Ze maken zich al maanden druk over de spreekbeurt of presentatie die ze moeten geven. Ze oefenen onafgebroken of staan op het moment dat het moet gebeuren onder zo grote druk dat ze juist niet optimaal kunnen presteren. Sommige kinderen durven niet te starten met een nieuwe sport, bang voor de reactie van de kinderen die er al langer aan meedoen. Anderen durven hun nieuwe kleding niet aan, omdat ze bang zijn dat klasgenoten er negatief op zullen reageren. Ouders doen vaak al langere tijd hun best hun kind gerust te stellen, maar lopen er vaak tegenaan dat dit niet werkt en zien de angst zich geregeld uitbreiden naar andere gebieden.
Deze situaties kom ik in mijn dagelijkse praktijk, waarin ik te maken heb met kinderen met faalangst, regelmatig tegen.

Gelukkig kan een faalangstreductietraining in een klein groepje (4-6 deelnemers) uitkomst bieden. Samen met anderen ontdekken deelnemers dat zij niet de enige zijn die last hebben van faalangst. Ze krijgen inzicht in wat faalangst is en wat het nu precies met je doet. Daarnaast leren ze te ontspannen door middel van ademhalings- en visualisatieoefeningen en leren ze anders te kijken naar situaties die nu voor angst zorgen. Vervolgens krijgen ze handvatten aangereikt om in die situaties anders te handelen. Van anders leren voelen naar anders denken en anders doen. 

Voorafgaand aan de training vindt een intakegesprek met de deelnemer en ouder(s) plaats. Dit is vooral belangrijk om de deelnemer te ondersteunen bij de eerste en ik denk wel allergrootste uitdaging..... de stap zetten om aan de training mee te doen. Want aan de slag gaan met je angst is misschien wel de grootste, moeilijkste en engste stap; Uit je comfortzone stappen en de uitdaging aangaan om je angsten te overwinnen. De uitgebreide intake maakt deze stap gelukkig makkelijker. Deelnemers weten dan wat de training inhoudt en maken kennis met mij als trainer. 

In de periode oktober tot en met december van 2023 mocht ik 4 meiden uit de groepen 5 t/m8 van het basisonderwijs begeleiden in de Faalangst de baas training. De weg naar de laatste les was hobbelig voor de meiden, want ze moesten juist aan de slag met wat ze lastig vonden: presenteren, onder ogen zien van je angst en stappen zetten om deze te overwinnen. Ik moest zelfs een deelnemer een keer bij de hand vanuit de auto mee naar binnen nemen, omdat ze haar wensdoos over zichzelf niet durfde te presenteren. De meiden stapten uiteindelijk allemaal over de obstakels heen en boekten alle 4 ontzettend mooie resultaten. Ouders en leerkrachten nam ik in 2 informatieavonden bij de hand en gaf ik inzicht in wat angst en faalangst nu precies is, wat wij er als ouders en leerkrachten aan kunnen doen om dit te verminderen en natuurlijk hoe de deelnemers zo te begeleiden tijdens en na de training dat ze het geleerde zo snel mogelijk oppakken en meenemen in hun dagelijks leven. Het leerproces stopt natuurlijk niet na 10 lessen. De deelnemers blijven ook daarna nog doorgroeien en verder werken aan het overwinnen van hun angsten.  

Wil jij ook af van spanning en stress bij IEP, Cito en andere toetsen? Je comfortabel voelen tijdens je spreekbeurt of presentatie? Je niet druk maken om wat anderen van je vinden of denken? In alle rust je opdrachten op school of huiswerk maken zonder dat je constant bezig bent met of je het wel goed doet of niet? Meld je dan snel aan voor een intake!

Op donderdag 14 maart start er weer een nieuwe Faalangst de baas groep voor jongens en meiden van 8 t/m 12 jaar (groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs). Er zijn nog enkele plekken vrij. Meer informatie over de training vind je op: https://www.yosoyheiloo.nl/pag...
Aanmelden voor een intake kan via: info@yosoyheiloo.nl of 06 - 53 53 92 19.



» volledig nieuws