Nieuws

14 februari 2022

Bas met vertrouwen op weg naar de volgende stap

Spreekangst door stotteren kan je heel erg in de weg zitten om te laten zien wat je daadwerkelijk in huis hebt. Vooral het contact maken met onbekenden, die niet weten dat je stottert, is moeilijk. Hoe komt dat eigenlijk?

Je negatieve gedachten over wat de ander van je zal denken, hoe de ander zal reageren als je stotterend contact zoekt, vormen de oorzaken voor de angst. Zijn deze negatieve gedachten die het contact maken moeilijk maken echter wel juist? Klopt het wel dat de ander denkt dat je dom of raar bent of dat de ander je zal uitlachen? Klopt het wel dat de ander zeker niet naar je zal luisteren of denkt dat je onzeker bent? Door eens heel goed na te gaan welke negatieve gedachten ten grondslag liggen aan de angst en te analyseren of deze gedachten wel echt waar zijn, start het proces om los te komen van deze belemmerende gedachten. De volgende stap is dan op zoek te gaan naar positieve gedachten, die je wel helpen het contact aan te gaan. Natuurlijk moet je wel geloof hebben in de positieve gedachten die je bedenkt, anders nemen ze de angst niet weg.

Als de ander denkt dat ik onzeker ben, dan zal hij mij juist helpen; de meeste mensen vinden stotterende mensen niet raar en als ze dat wel vinden dan snappen zij iets niet en hebben zij daarin iets te leren niet ik.

Dit zijn een aantal gedachten die Bas wél vertrouwen geven het gesprek aan te gaan. In de afgelopen maanden mocht ik Bas, werknemer bij WNK Personeelsdiensten, begeleiden naar een volgende stap in zijn werkcarrière: detachering. WNK is een re-integratie en SW-bedrijf dat niet alleen op haar eigen locatie verpakkings- en montagewerkzaamheden laat uitvoeren voor opdrachtgevers, maar ook via detachering werknemers en werkgevers samenbrengt .

Een nieuwe werkplek vraagt om het maken van contacten, jezelf durven laten zien en horen en een weerbaar overkomen. Tijdens het traject heeft Bas mooie stappen gezet op alle vlakken. Bas kijkt dan ook met plezier en vertrouwen uit naar wat de detachering hem zal brengen. Hij kent nu niet alleen zijn kwaliteiten en zijn grenzen, maar zal deze nu vooral makkelijker kunnen inzetten en aangeven doordat de angst om het contact aan te gaan nu vele malen kleiner is.

Bas je mag trots zijn op wat je nu al hebt bereikt! Ga zo door en nog vele mooie werkjaren gewenst!



» volledig nieuws