Nieuws

05 juli 2014

Groep 5 OBS Meander sluit Project Omgaan met Elkaar feestelijk af

De leerlingen van groep 5 van OBS Meander te Heiloo zijn de laatste maanden van dit schooljaar in 8 lessen hard aan de slag gegaan in het Project Omgaan met Elkaar. Afgelopen dinsdag 1 juli sloten zij het project feestelijk af.In deze laatste les kwam al het geleerde uit de eerdere lessen samen door het in teams spelen van het spel Kikker Be Cool dat gaat over sociale vaardigheden, goede manieren, opkomen voor jezelf en het omgaan met pesten. In teams speelden de kinderen hun oplossingen voor verschillende sociale situaties uit in kleine toneelstukjes. Het was mooi om te zien hoe vlotjes de samenwerking in de teams verliep en hoe goed de kinderen het geleerde hebben opgepikt. Hoe reageer je als iemand iets vervelends tegen je zegt? Hoe kun je iemand helpen die last heeft van een ander? Hoe kun je het beste feedback geven aan een ander die iets doet wat jou stoort? Welke rol heb jij in de klas en hoe kun je van rol veranderen? Hoe kun je zorgen dat je positief denkt waardoor je bij spannende dingen als een spreekbeurt veel makkelijker rustig kunt blijven? Dat de kinderen op deze vragen nu het een antwoord weten, bleek wel bij het spelen van het spel.

Aan het einde van de les ontvingen de kinderen allemaal een ankermuntje dat als anker dient om te blijven denken aan wat ze hebben geleerd en dit vooral ook te blijven gebruiken bij het omgaan met elkaar. De kinderen zelf waren in hun evaluatie zeer positief over de sfeer die sterk verbeterd is in de groep. Ook het pesten blijkt volgens de kinderen bijna niet meer voor te komen. De kinderen gaven ook aan het erg leuk te hebben gevonden om wekelijks in een subgroep de lessen Omgaan met Elkaar te volgen en vervolgens thuis met het huiswerk aan de slag te gaan. Het harde werken van de kinderen is dus zeker beloond met een mooi resultaat.

Nu gaan we allemaal genieten van een welverdiende vakantie en eind september zien de kinderen de trainers van de Stichting Omgaan met Pesten, Helen Wildeboer en Immy de Jong, dan weer terug bij de terugkomles.» volledig nieuws