Interviews

14 december 2015

Jurian volgt nu zelfverzekerd zijn eigen weg

Mijn naam is Jurian. Ik ben 14 jaar en volgde 3 jaar geleden de Sta Sterk training bij YosoY in Heiloo toen ik in groep 8 zat. De reden dat ik deze training ben gaan doen, is als volgt: Mijn probleem is begonnen in groep 5/6 toen ik altijd erg snel heel boos kon worden.

Uiteraard was dit de kans voor de pesters. Ik had als eigenschap dingen die bedoeld zijn als leuk plagerijtje onderling, vaak te serieus op te vatten en te zien als echte belediging. Zo kwam ik van de regen in de drup. Destijds werd ik op school redelijk vaak gepest. Ik had niet echt vrienden en er werden vervelende dingen over mij gezegd. Ik ben wel eens bedreigd en ze hebben me een paar keer opzettelijk pijn gedaan. Dit is natuurlijk heel vervelend en zo kwam ik bij de sta sterk training. Ik hoorde ervan doordat mijn ouders bevriend zijn met Helen en ze de training goed voor mij vonden.

Toen de training begon, ontdekte ik al snel dat een groot deel van de oorzaak van pesten bij jezelf ligt. Hiermee bedoel ik niet dat het door jou komt, want gepest worden is natuurlijk nooit jouw schuld!. Maar ik bedoel dat je jezelf sterk moet maken en moet waarderen. Daar helpt de Sta Sterk training goed bij. Sommige kinderen kunnen en voelen dit uit zichzelf aan en andere hebben er een training voor nodig en daar is natuurlijk niks mis mee.
Ik leerde al veel in de eerste lessen. We zijn eerst op zoek gegaan naar wat is pesten en wat gebeurt er nou precies. Af en toe hebben we een scenario nagespeeld of uitvoerig beschreven. Vervolgens kreeg ik tips over hoe ik me nou sterk kan houden; “Sta-Sterk” tegen pesten. Het zit hem echt in de kleine dingen ontdekte ik. Zo verbaasde ik me erover wat alleen je lichaamshouding al over je afroept en hoe dit het gedrag van de mensen om je heen beïnvloedt. Wat ik vooral leerde is duidelijk mijn grenzen aangeven en ook herkennen. Waar ik bang voor was, is dat mensen om mij heen mijn plotselinge verandering in gedrag zouden opmerken en een vermoeden zouden krijgen dat ik een training volgde. (Dit wilde ik absoluut niet!). Maar daarin heb ik veel tips van Helen gekregen. Bijvoorbeeld hoe ik toch mezelf kan zijn en niet een ingestudeerde tekst opzeggen, maar in mijn eigen woorden toch dezelfde en duidelijke boodschap overbrengen.

Ik had verwacht dat deze training niet meteen zou werken. Natuurlijk, het kost tijd om een gewoonte af te leren. Helaas heb ik er op de basisschool verder niet heel veel aan gehad. Het pesten werd minder, dat zeker. Maar ik kreeg er bijvoorbeeld geen vrienden door of werd meer geaccepteerd. Het echte effect merkte ik meteen op de middelbare school. Ik wist dat ik daar een nieuwe kans zou krijgen. Bij mezelf merkte ik heel erg dat ik opeens ook kon lachen om de plagerijen. Ook als ze over mij gingen. Hierdoor kregen de nieuwe mensen een heel andere indruk van me die positief uitwerkte. In de nieuwe klas hadden we een paar groepen. Omdat ik helemaal niet wist wat ik kon verwachten en bij wie ik wilde horen of wie bij mij pasten, ben ik in het eerste jaar veel van groep gewisseld. Zonder de Sta sterk training zou ik dit niet gekund hebben, omdat je daarbij toch heel wat over je heen krijgt.

Mijn hoogtepunt, wat ik toch ook aan deze training te danken heb, is toch wel afgelopen jaar. Ik merkte dat ik in mijn klas toch niet helemaal blij was met de mensen om mij heen. Het was wel gezellig, maar het zijn nooit echt mijn “vrienden” geweest. Omdat mijn cijfers heel hoog waren in de 2de en ik alles te makkelijk vond, besloten we het 3de jaar over te slaan. Het is een hele grote stap geweest, maar ik ben er heel blij mee.
Nu gaat het heel goed met me. Ik hoor eindelijk ergens bij en ik kan de jongens uit mijn klas steeds meer “vrienden” gaan noemen.

Kortom de Sta Sterk training heeft mijn visie veranderd en ik ben er met recht “sterker” van geworden.» volledig nieuws