Nieuws

28 mei 2014

Sta Sterk op School en Omgaan met Elkaar beoordeeld als veelbelovende anti-pestprogramma's

De pestproblematiek in Nederland verdient een stevige aanpak. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Kinderombudsman Dullaert hebben daarom de handen ineen geslagen en het onafhankelijke Nederlands Jeugd instituut (NJi) opdracht gegeven om te bepalen welke programma’s door scholen vanaf volgend jaar gebruikt kunnen worden bij de aanpak van pesten. Staatssecretaris Dekker wil het wettelijk verplicht maken dat scholen hun pestbeleid verscherpen en een anti-pestprogramma op hun school introduceren. 

Door het NJI zijn 61 programma's beoordeeld. Hiervan werden door het NJI 48 programma's afgewezen. Zij voldoen niet aan de gestelde criteria en kunnen, volgens inschatting van het NJI, niet eenvoudig op korte termijn worden verbeterd. Twee programma's van de Stichting Omgaan met Pesten behoren tot de overgebleven 13 programma's die als voldoende zijn beoordeeld of potentie hebben om binnenkort als zodanig te worden beoordeeld. De interventie Sta Sterk op School is op de lijst met toegestane anti-pestmethoden geplaatst. Dit betekent dat Sta Sterk op School kwaliteit biedt en ingezet kan worden op scholen. In Sta Sterk op School worden zowel slachtoffers als buitenstaanders getraind. In deze groep buitenstaanders, die meestal niets doet als pesten plaatsvindt, zitten veel leerlingen die wel tegen pesten zijn, maar niet weten hoe ze effectief kunnen ingrijpen. Zij kunnen een heel positieve rol in de groep spelen als zij dit leren. In Sta Sterk op School wordt deze leerlingen vanaf de basis geleerd hoe je positief en krachtig voor jezelf en een ander kunt opkomen.

Het programma Omgaan met Elkaar wordt door het NJI gezien als een veelbelovend preventief en curatief anti-pestprogramma. In Omgaan met Elkaar wordt de hele groep in veilige subgroepen getraind. In een groep kun je verschillende rollen onderscheiden: pester, slachtoffer, meeloper, buitenstaander, aanmoediger en helper. Als leerlingen, die vaak een bepaalde rol aannemen, opschuiven naar een iets positievere rol, dan zal het pesten in de klas afnemen.

Beide programma's worden door Helen Wildeboer van YosoY Training Coaching & Advies in Heiloo en omliggende gemeenten zoals Alkmaar, CAL, Bergen, etc. verzorgd. Helen Wildeboer is gecertificeerd trainer van de Stichting Omgaan met Pesten.



» volledig nieuws