Nieuws

20 mei 2014

Thema-avond pesten en sociale weerbaarheid basisschool Elckerlyc Heiloo succes

Wat is pesten nu precies en welke rollen spelen er binnen een pestprobleem? Hoe kun je je kind ondersteunen in de sociale weerbaarheid waardoor het minder vatbaar is voor pesterijen of het veel minder nodig heeft te pesten? Hoe kun je signaleren dat je kind gepest wordt of pester is en wat kun je als ouder het beste doen als blijkt dat je kind bij pesten betrokken is? Met deze vragen gingen de ouders van de Elckerlyc maandagavond 19 mei aan de slag tijdens de interactieve thema-avond over het voorkomen en oplossen van pesten en het ondersteunen van de sociale weerbaarheid.

Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met Pesten en werkzaam vanuit haar bureau YosoY Training Coaching & Advies te Heiloo nam de ouders voor de pauze aan de hand om samen het onderwerp pesten te verkennen. Onderdeel hiervan was het spelen van een aantal rollenspellen om te zien wat de rol is van sociaal weerbaar zijn bij pesten. Een aantal ouders waagden zich op het “strijdtoneel” om zelf eens te ervaren wat een zwakke of juist te felle reactie voor gevolgen heeft en wat de kracht is van sociaal weerbaar reageren.

Vervolgens was er aandacht voor hoe je als ouder je kind nu kunt ondersteunen in zijn of haar sociale weerbaarheid. Kinderen eigen verantwoordelijkheid geven om vaardigheden te leren en successen te boeken is daarbij erg belangrijk. De Elckerlyc heeft het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid van de kinderen als school voor Freinetonderwijs hoog in het vaandel staan. Directeur Jan Zonneveld gaf aan het begin van de avond hierover al uitleg aan de ouders. Kinderen lossen bijvoorbeeld in een vergadering samen niet alleen zelf hun conflicten op, maar delen ook felicitaties/complimenten uit aan elkaar als het wel goed gaat.

Na de pauze gingen de ouders in groepjes aan de slag om zich met elkaar te buigen over een aantal casussen met vragen over hoe je nu het beste kunt handelen als blijkt dat je kind pester of slachtoffer is van pesten. Mooie oplossingen en ideeën kwamen bij de bespreking naar voren. Ouders gaven aan het einde van de avond aan dat ze het een informatieve en waardevolle avond vonden die heeft gezorgd voor bewustwording en handvatten heeft gegeven in de omgang met hun kind(eren). Een succesvolle avond dus, want daar was deze thema-avond nou ook precies voor bedoeld!



» volledig nieuws