Nieuws

16 april 2019

Zorgboeren Stichting Landzijde leren beter signaleren en handelen bij pesten

Hoe kun je pesten herkennen en wat kun je doen als er op je zorgboerderij gepest wordt? Niet alleen op scholen komt pesten voor, maar overal waar groepen mensen samen zijn. Dit kan ook het geval zijn bij zorgboerderijen die dagbesteding en weekendopvang bieden aan groepjes kinderen. Stichting Landzijde waarbij 110 zorgboeren in Noord-Holland zijn aangesloten nodigde Helen Wildeboer trainer van Stichting Omgaan met Pesten en werkend vanuit haar eigen bedrijf YosoY Training Coaching & Advies te Heiloo uit om de zorgboeren handvatten te geven om beter te kunnen signaleren en handelen bij pesten.

Pesten aanpakken is heel belangrijk. Juist kinderen die een zorgboerderij bezoeken hebben het nodig om op een positieve manier in hun persoonlijkheid te ontwikkelen en hun zelfvertrouwen te vergroten.
Dat lukt alleen als zij zich veilig voelen. In een groep waarin gepest wordt, voelen niet alleen gepeste kinderen zich niet veilig, dat geldt ook voor de rest die toekijkt, maar niet weet hoe of niet durft op te staan tegen het pesten.

Verspreid over 2 avonden namen ongeveer 50 medewerkers van zorgboerderijen deel aan de 1,5 uur durende interactieve workshop “Voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten.”
Tijdens deze workshop werd de deelnemers eerst inzicht gegeven in wat pesten nu precies is, in welke vormen het voorkomt en welke rollen binnen een groep ervoor zorgen dat pesten ontstaat, in stand wordt gehouden, verergert of vermindert. Hiertoe werd een korte quiz gespeeld en een discussiespel waarbij de deelnemers hun mening konden uiten door in verschillende vakken te gaan staan. Dit gaf meteen stof tot praten en daardoor kwamen er meteen mooie inzichten. Ook werd gekeken naar hoe we pesten kunnen signaleren als we het zelf niet zien gebeuren. Waaraan kunnen we een gepest kind of juist een pester herkennen?

Vervolgens werd er gekeken naar wat je preventief kunt doen om pesten te voorkomen, maar natuurlijk ook naar welke stappen er gezet kunnen worden als er al sprake is van pesten. Belangrijke Do's en Don'ts kwamen aan de orde. Een van de Don’ts is de pester meteen keihard straffen, waardoor het pesten nog verder onderhuids doorgaat. Een van de Do’s is een goed gesprek met de pester om te kijken waardoor de pester dit gedrag laat zien en hoe hij/zij geholpen kan worden hiermee te stoppen.



De deelnemers beoordeelden deze workshop als verhelderend, boeiend en leerzaam met interesse naar meer. Wie weet komt er dus nog een mooi vervolg. Zowel uit deze interesse als uit opmerkingen tijdens deze 2 avonden blijkt in ieder geval dat de zorgboeren betrokken zijn bij het welzijn van de kinderen die ze opvangen en er alles aan willen doen om een veilige omgeving aan deze kinderen te bieden waar ze graag komen en waar ze zich positief kunnen ontwikkelen. Fijn dat zoveel boeren hun boerderijen voor zo’n mooi doel open stellen.



» volledig nieuws